Horváth Szőke Gyöngyvér, Székely Bertalan-díjas, erdélyi grafikusművész

Horváth Szőke Gyöngyvér, Székely Bertalan-díjas, erdélyi grafikusművész.

Középiskolai tanulmányait a kolozsvári 3-as számú líceumban végezte (ma Apáczai Csere János Elméleti Líceum). Már gyerekkorában színésznő akart lenni. Gyakran járt színházba, nem csak előadásokra, hanem betekintést nyert a kulisszák mögötti életbe is. A anyai nagyapja Lorán Lajos díszletfestő volt. A nagyszülőknél eltöltött időben sokat rajzolt. 1967-ben felvételizett a Horváth Béla és Bisztrai Mária vezette Stúdió Színpad (Kolozsvár) amatőr színjátszó társulathoz. Ugyanabban az osztályban koptatták a padot többek között Csoma Judit valamint Georgescu Mária, aki szintén a Stúdió Színpad (Kolozsvár) tagja volt. Mégsem a színin kötött ki, hanem a képzőművészetet választotta. A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafikai szakán végzett 1977-ben. Tanárai Feszt László, Nica Ioachim, Horvat Bugnariu Ioan voltak. A kolozsvári Igazság, majd a Szabadság (napilap, 1989–) grafikusa, nyugdíjazásáig. A Tinivár ifjúsági kiadó külső munkatársaként szerkesztette, illusztrálta a Diákabrakot, a Maturandust és Diákévkönyvet.

Horváth Szőke Gyöngyvér grafikusművész tagja a Barabás Miklós Céhnek, a Romániai Képzőművészek Szövetségének, valamint a nagyenyedi Inter-Art nemzetközi alkotótábor grafikai vezetője.

1979 óta számos egyéni kiállítása volt Erdély különböző városaiban és Magyarországon, valamint rendszerint részt vesz hazai és nemzetközi csoportos tárlatokon, mind belföldön, mind külföldi nagyvárosokban: Budapest, Bombay, Kairó, Rimini, Stockholm, New York, Marktrodach és Brüsszel.
Rendszeres résztvevője a romániai megyei grafikai tárlatoknak, illetve az országos grafikai biennáléknak.

Forrás: EMMIR
Fotók: HORVÁTH LÁSZLÓ fotóművész

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *